Co? Ciasto z pomidora?

Nie ukrywam, że pomidory darze wielką miłością. Nie bez kozery na blogu gościły już przepisy z tym warzywem w roli głównej (znajdziecie tu i tu).
Dzisiaj pojawi się coś, co wielu zaskoczy, a mianowicie ciasto z pomidorów.
I nie, nie jest to potrawa wytrawna. To pyszny deser, w którym zupełnie pomidorów nie czuć (zrobiłam testy i testowani się nie połapali). Jeżeli chcecie spróbować czegoś nowego, zachęcam do eksperymentowania.
Oto przepis.
Przepis:
1 szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego*
2 jajka
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki soli
1 pasek czekolady (u mnie mleczna) pokrojonej na kawałeczki
Cukier puder do posypania na wierzchu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przecier, olej i cukier miksujemy na gęstą, puszystą masę.
Osobno w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewamy mokre i bardzo krótko wymieszać.
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy przez 40 – 50 minut. Po tym czasie studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem
* przecier możemy uzyskać z pomidorów z puszki, wystarczy je zblendować (uważajcie tylko żeby nie użyć przecieru z ziołami lub czosnkiem) lub zrobić samemu. Cztery pomidory sparzamy, obieramy ze skórki,kroimy w kostkę i gotujemy bez przykrycia przez 8 – 10 minut. Po tym czasie poprzecieramy przez sitko i odmierzamy szklankę.
Smacznego
Marta