miliGoście - serdecznie na co dzień

10.04

Wielkanocne marchewki

DSC_0030

Szukając pomysłów na wielkanocne słodkości odkryłam wiele inspiracji. Oprócz bardziej tradycyjnych kurczaczków, zajączków czy baranów można znaleźć desery formą przypominające marchewki. Marchewkowy motyw nie jest może najbardziej kojarzącym się z Wielkanocą, ale pasuje do wiosny i… zajączka:)

DSC_0035

Jak tylko wykombinowałam jak w prosty sposób wyczarować słodkie marchewki zabrałam się do pracy. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że zapomniałam, iż truskawki o tej porze roku są importowane i wyglądają jak gigantyczni kuzyni truskawek krajowych.
DSC_0028
I tak zamiast pięknych zdjęć z truskawkami, udającymi marchewki wyciągane z ziemi, wyszła lekka marchwiana parodia. Moje marchewki są za duże w stosunku do czekoladowych babeczek, ale mam nadzieję, że docenicie pomysł.
DSC_0048
I może uda Wam się kupić nieco mniejsze truskawki bardziej pasujące do babeczek. A teraz instrukcja.
DSC_0001
Potrzebne będą truskawki, biała czekolada, pomarańczowy barwnik spożywczy i czekoladowe babeczki.
DSC_0021
Najpierw pieczemy czekoladowe babeczki według ulubionego przepisu. Wyciągamy je do wystygnięcia. Po czym wydłubujemy środek ciasta. Truskawki, myjemy i osuszamy, natomiast szypułki zostawiamy w spokoju.
DSC_0005
W gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
DSC_0013
Truskawki maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Czekamy aż czekolada stężeje. Gotowe truskawko-marchewki umieszczamy w środku babeczek czekoladowych. I gotowe.

Marta