miliGoście - serdecznie na co dzień

16.03

Wielkanocna grudka ziemi

ciastka_wielkanoc_01

Na Wielkanoc nigdy nie piekę mazurków. W moim domu nie ma na nie chętnych. Natomiast dużą popularnością cieszą się wszelkie nowości. Ponieważ każda słodkość powinna cieszyć nie tylko podniebienie ale także oko, w tym roku zaczynam od „grudki ziemi i mchu”. Inspiracją do tego deseru było ciasto, którym uraczyła mnie kiedyś moja znajoma Emilia.

ciastka_wielkanoc_05

Był to tort czekoladowy obsypany po wierzchu zielonymi okruszkami z dodatkiem szpinaku. Wygląd tego ciasta zupełnie mnie zauroczył. Jeśli martwicie się, że szpinak to dziwny dodatek do słodkości to bez obaw. Robiłam już ciasta z cukinią, klasyczne marchewkowe lub fasolowe i wszystkie były bardzo smaczne. Co więcej owe dodatki są w nich nie do wykrycia. Tak też jest ze szpinakiem. 

ciastka_wielkanoc_02

A oto przepis:

Ciasto szpinakowe

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku i dokładnie odsączonego z wody

Na początku ubijamy jajka z cukrem na puszystą białą masę a następnie dodajemy małymi porcjami mąkę z proszkiem oraz olej. Na koniec trzeba tylko delikatnie wmieszać szpinak. 

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 st. C ok 60 min lub do suchego patyczka. 

ciastka_wielkanoc_04

Ciasto czekoladowe

  • 250 g masła
  • 250 g czekolady 70%
  • 180 ml wody
  • ekstrakt waniliowy do smaku (byle nie aromat)
  • duża szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru 
  • 4 duże jajka
  • 120 ml jogurtu lub kefiru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

Czekoladę z wodą i masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce a następnie dodajemy do niech połączone ze sobą mokre. Na koniec łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. Ciasto powinno być wilgotne.

ciastka_wielkanoc_03

Z czekoladowego ciasta wykrawamy krążki i nakładamy na nie ubitą na sztywno śmietanę kremówkę (ja do swojej dodałam odrobinkę kakao). Posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym.

ciastka_wielkanoc_06

Ozdobne marcheweczki zrobiłam oczywiście z lukru plastycznego.

ciastka_wielkanoc_07

Ciastka wspaniale smakują również z truskawkami. 

Niedługo pokaże Wam co zrobiłam z resztek obu ciast:)

Gorąco polecam!

Gosia

  • piękne! trudno się im oprzeć :) dotychczas spotykałam wiosenne desery zazielenione herbatą matcha.. a tu szpinak! fajnie, że nie trzeba szukać egzotycznych produktów i zastąpić je tymi z ogródka :)

    • Tak, ja też widziałam wiele fajnych przepisów z tą herbata ale jakoś zawsze jej cena mnie zniechęcała. Szpinak w tym cieście jest naprawdę fantastyczne:)