Szykujemy prezenty

Od kilku lat staram się część świątecznych podarunków przygotować samodzielnie. Pomysł na nie, zazwyczaj pojawia się już po wakacjach i tylko czeka na możliwość realizacji.
Wiele radości sprawia mi wymyślanie, a potem robienie wszystkich tych rzeczy. Zwracam uwagę nie tylko na zawartość prezentów, ale też żeby były ładnie zapakowane.
W tym roku będę obdarowywać dżemem dyniowym z pomarańczą oraz aromatyzowaną oliwą. Brzmi zachęcająco? Mam nadzieję, że tak. A jak dodam, że zarówno dżem jak i oliwa są proste do zrobienia to zaraz będziecie w kuchni i również przygotujecie smakowite prezenty dla rodziny i znajomych.
Przy produkcji dżemu skorzystałam z przepisu ze strony kwestia smaku. Jedyne co w nim zmieniłam to rodzaj użytej dyni. W swoim dżemie wykorzystałam dynię makaronową o pomarańczowym miąższu.
Gotowy dżem przełożyłam do małych słoiczków, które następnie udekorowałam świątecznymi papilotkami do muffinek (jest to prosty sposób na zasłonięcie mało ozdobnych pokrywek) i ręcznie wypisywanymi etykietkami. Co do oliwy to w małych buteleczkach umieściłam kolorowy pieprz lub suszone papryczki chili i zalałam je lekko podgrzaną oliwą. Gotowe zestawy zapakowałam do tekturowych pudełeczek.
Poniżej instrukcja jak je zrobić.
Do zrobienia opakowań potrzebny jest karton, nożyk do cięcia oraz taki z zaokrąglonym końcem, który przyda się przy zaginaniu. Dodatkowo potrzebujemy dziurkacza, wstążki oraz dowolnych dekoracji (u mnie zawieszki zrobione z masy papierowej – robi się je tak samo jak elementy spinaczy, instrukcja tu).
Z kartonu wycinamy prostokąt, jego wymiary będą zależały od tego jakiej wielkości podarunek chcecie zapakować u mnie 22 x 41cm. Następnie rysujemy linie tak jak na rysunku.
Korzystając z zaokrąglonego noża zaginamy karton wzdłuż linii.
Na zdjęciach pokazane jest jak zgiąć karton żeby utworzyć pudełko. Na koniec robimy dziurki, przez które przeciągamy wstążkę i doczepiamy dekoracje.
Podarunki świąteczne są już gotowe.
Marta