Świąteczne słodkości
Ostatnio pisałam Wam, że organizujemy świąteczne spotkania z przyjaciółmi. Oprócz dekoracji domu, szykuje zawsze coś do jedzenia mimo, że impreza jest składkowa. W tym roku trochę poszalałam i zmyślą o dzieciach przygotowałam cake popsy w kształcie świątecznych reniferów. Lekko się zdziwiłam gdy okazało się, że większe zainteresowanie wzbudziły wśród dorosłych i po kilka razy odpowiadałam na pytania: A co tam jest w środku ?:) Jeżeli macie ochotę w tym przedświątecznym szaleństwie dołożyć sobie trochę pracy to poniżej czeka przepis z instrukcją jak zrobić renifery. Potrzebne są składniki na ciasto, ponadto łyżka serka mascarpone oraz do dekoracji 2 tabliczki czekolady, ok 50 g masła, precelki, m&m-sy, patyczki do szaszłyków oraz lukier w pisaku biały i czarny.
Składniki na ciasto:
2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka, jedna mleczna)
5 jajek
150 g masła
pół szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Połamaną w kosteczki czekoladę roztapiamy razem z pokrojonym masłem (można to zrobić w rondelku z grubym dnem, w kąpieli wodnej lub mikrofali). Masę studzimy. Miksujemy żółtka z kakao oraz ostudzoną czekoladą.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie małymi partiami dodajemy cukier, cały czas ubijając. Miksujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i wlewamy do przygotowanej formy, pieczemy przez 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.
Dekorowanie:
Ciasto czekoladowe miksujemy z łyżką serka mascarpone, jeżeli wydaje Wam się, że masa jest za sucha można dodać więcej serka.
Z masy lepimy kulki i nadziewamy na patyczki. Wstawiamy do lodówki aż masa stężeje. W tym czasie 2 tabliczki czekolady i 50 g masła roztapiamy (opcje jak przy robieniu ciasta).
Kulki po wyjęciu z lodówki obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Czekamy aż nadmiar czekolady spłynie i doczepiamy precelkowe poroże i nos.
Gdy czekolada zastygnie malujemy oczy i gotowe.