miliGoście - serdecznie na co dzień

11.12

Świąteczne słodkości

DSC_0024

Ostatnio pisałam Wam, że organizujemy świąteczne spotkania z przyjaciółmi. Oprócz dekoracji domu, szykuje zawsze coś do jedzenia mimo, że impreza jest składkowa. W tym roku trochę poszalałam i zmyślą o dzieciach przygotowałam cake popsy w kształcie świątecznych reniferów. Lekko się zdziwiłam gdy okazało się, że większe zainteresowanie wzbudziły wśród dorosłych i po kilka razy odpowiadałam na pytania: A co tam jest w środku ?:) Jeżeli macie ochotę w tym przedświątecznym szaleństwie dołożyć sobie trochę pracy to poniżej czeka przepis z instrukcją jak zrobić renifery. Potrzebne są składniki na ciasto, ponadto łyżka serka mascarpone oraz do dekoracji 2 tabliczki czekolady, ok 50 g masła, precelki, m&m-sy, patyczki do szaszłyków oraz lukier w pisaku biały i czarny.

Składniki na ciasto:
2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka, jedna mleczna)
5 jajek
150 g masła
pół szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Połamaną w kosteczki czekoladę roztapiamy razem z pokrojonym masłem (można to zrobić w rondelku z grubym dnem, w kąpieli wodnej lub mikrofali). Masę studzimy. Miksujemy żółtka z kakao oraz ostudzoną czekoladą.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie małymi partiami dodajemy cukier, cały czas ubijając. Miksujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie mieszamy z masą czekoladową i wlewamy do przygotowanej formy, pieczemy przez 25 – 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Dekorowanie:

DSC_0006DSC_0008
Ciasto czekoladowe miksujemy z łyżką serka mascarpone, jeżeli wydaje Wam się, że masa jest za sucha można dodać więcej serka.
DSC_0010DSC_0013
Z masy lepimy kulki i nadziewamy na patyczki. Wstawiamy do lodówki aż masa stężeje. W tym czasie 2 tabliczki czekolady i 50 g masła roztapiamy (opcje jak przy robieniu ciasta).
DSC_0015
Kulki po wyjęciu z lodówki obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
DSC_0020
Czekamy aż nadmiar czekolady spłynie i doczepiamy precelkowe poroże i nos.
DSC_0009
Gdy czekolada zastygnie malujemy oczy i gotowe.

  • Wyglądają pięknie. Nie wiem czy nie mogę znaleźć czy nie jest napisane ile sztuk wychodzi z takiej ilości produktów??

    • I ile kakao potrzeba??

    • Wychodzi około 20 cake popisów, ale ilość jest zależna od wielkości kulek. I wystarczy dodać łyżkę kakao. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego robienia reniferów. Marta