Smaczne upiory
Mam dzisiaj dla Was pomysł trochę jesienny, a trochę już na Halloween.
Jeżeli szukacie inspiracji w temacie jedzeniowym na przyjęcie Halloween albo po prostu chwielibyście zjeść coś dobrego to ten wpis jest dla Was. Jesienią często na moim stole gości zupa dyniowa. Nie podzielę się własnym przepisem bo gotuje na oko albo zmieniam proporcje, ale godnym polecenia i przetestowanym jest przepis stąd.
Zupę dyniową najbardziej lubię z domowymi grzaneczkami albo z groszkiem ptysiowym. Tym razem skusiłam się na ” upiory” z ciasta francuskiego. Myślę, że może być to dobry pomysł na imprezę halloweenową. Można podać coś ciepłego do jedzenia (i szybkiego w przygotowaniu) i jednocześnie związanego z tematyką imprezy.
Potrzebne będą ciasto francuskie papier do pieczenia, szklanka, słomka i wykałaczka lub patyczek do szaszłyków.
Ciasto rozwijamy i szklanką wycinamy koła.
Za pomocą słomki wycinamy oczy i usta. Można patyczkiem poprawić kształty otworów.
Zanim przełożymy ciasto na papier lekko rozciągamy je. Raz na jakiś czas zaglądamy do piekarnika i sprawdzamy czy nie należy poprawić wyciętych otworów bo ciasto francuskie rośnie.
Pieczemy aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu czekamy aż upiory wystygną i ze smakiem zjadamy.