miliGoście - serdecznie na co dzień

18.10

Smaczne upiory

DSC_0038

Mam dzisiaj dla Was pomysł trochę jesienny, a trochę już na Halloween.
DSC_0048
Jeżeli szukacie inspiracji w temacie jedzeniowym na przyjęcie Halloween albo po prostu chwielibyście zjeść coś dobrego to ten wpis jest dla Was. Jesienią często na moim stole gości zupa dyniowa. Nie podzielę się własnym przepisem bo gotuje na oko albo zmieniam proporcje, ale godnym polecenia i przetestowanym jest przepis stąd.
DSC_0043DSC_0052
Zupę dyniową najbardziej lubię z domowymi grzaneczkami albo z groszkiem ptysiowym. Tym razem skusiłam się na ” upiory” z ciasta francuskiego. Myślę, że może być to dobry pomysł na imprezę halloweenową. Można podać coś ciepłego do jedzenia (i szybkiego w przygotowaniu) i jednocześnie związanego z tematyką imprezy.
DSC_0003
Potrzebne będą ciasto francuskie papier do pieczenia, szklanka, słomka i wykałaczka lub patyczek do szaszłyków.
DSC_0007
Ciasto rozwijamy i szklanką wycinamy koła.
DSC_0008
Za pomocą słomki wycinamy oczy i usta. Można patyczkiem poprawić kształty otworów.
DSC_0011
Zanim przełożymy ciasto na papier lekko rozciągamy je. Raz na jakiś czas zaglądamy do piekarnika i sprawdzamy czy nie należy poprawić wyciętych otworów bo ciasto francuskie rośnie.
DSC_0014
Pieczemy aż ciasto się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu czekamy aż upiory wystygną i ze smakiem zjadamy.