Słodkie gniazdka na Wielkanoc

Przyszedł kwiecień i nie ma wymówek. Trzeba pomyśleć trochę o Świętach Wielkanocnych. Nawet jeżeli nie obchodzimy ich w szczególny sposób to pewnie, trochę siłą rozpędu zaczynamy sprzątać lub myślimy co by tu kupić i ugotować.
Podobnie jak ze Świętami Bożego Narodzenia tak i w tym wypadku moją złotą zasadą jest plan działania. Jeżeli wszystko sobie odpowiednio wcześniej zaplanujemy, unikniemy przedświątecznego stresu. Jeśli lubicie gotować i ważnym elementem Wielkanocy jest dla Was jedzenie, nowe potrawy przetestujcie wcześniej.
Domownicy na pewno ucieszą się ze mogą spróbować czegoś innego, a Wy zobaczycie czy przepis się udał i ile czasu oraz pracy to Was kosztuje. Staram się przed jakimiś większymi wydarzeniami sprawdzać kulinarne nowości żeby potem się nie denerwować. Efektem takich testów jest między innymi dzisiejszy wpis.
Super prosty i super szybki. A efekt, zaskakuje. Robimy tradycyjne kokosanki, ale z wielkanocnym twistem. Przepis na kokosanki znajdziecie tu.
Zamiast na papier do pieczenia ciasto wykładamy do silikonowych foremek.
Łyżką robimy wgłębienie i pieczemy aż kokosanki się zarumienią.
Wyciągamy je z foremek i czekamy aż wystygnął. Gotowe kokosanki dekorujemy jajeczkami.
Moje jajeczka to migdały oblane białą czekolada i obtoczone w kolorowym cukrze pudrze.
Taki puder uzyskałam przez utarcie cukru z barwnikami spożywczymi. I gotowe. Pięknie wyglądają są proste w wykonaniu i super smakują.
Można zjeść same kokosanki lub same migdałki albo jedno i drugie. Dla każdego coś miłego!
Marta