miliGoście - serdecznie na co dzień

3.04

Słodkie gniazdka na Wielkanoc

DSC_0115

Przyszedł kwiecień i nie ma wymówek. Trzeba pomyśleć trochę o Świętach Wielkanocnych. Nawet jeżeli nie obchodzimy ich w szczególny sposób to pewnie, trochę siłą rozpędu zaczynamy sprzątać lub myślimy co by tu kupić i ugotować.
DSC_0103
Podobnie jak ze Świętami Bożego Narodzenia tak i w tym wypadku moją złotą zasadą jest plan działania. Jeżeli wszystko sobie odpowiednio wcześniej zaplanujemy, unikniemy przedświątecznego stresu. Jeśli lubicie gotować i ważnym elementem Wielkanocy jest dla Was jedzenie, nowe potrawy przetestujcie wcześniej.
DSC_0093
Domownicy na pewno ucieszą się ze mogą spróbować czegoś innego, a Wy zobaczycie czy przepis się udał i ile czasu oraz pracy to Was kosztuje. Staram się przed jakimiś większymi wydarzeniami sprawdzać kulinarne nowości żeby potem się nie denerwować. Efektem takich testów jest między innymi dzisiejszy wpis.
DSC_0094
Super prosty i super szybki. A efekt, zaskakuje. Robimy tradycyjne kokosanki, ale z wielkanocnym twistem. Przepis na kokosanki znajdziecie tu.
DSC_0074
Zamiast na papier do pieczenia ciasto wykładamy do silikonowych foremek.
DSC_0079
Łyżką robimy wgłębienie i pieczemy aż kokosanki się zarumienią.
DSC_0087
Wyciągamy je z foremek i czekamy aż wystygnął. Gotowe kokosanki dekorujemy jajeczkami.
DSC_0053
Moje jajeczka to migdały oblane białą czekolada i obtoczone w kolorowym cukrze pudrze.
DSC_0052
Taki puder uzyskałam przez utarcie cukru z barwnikami spożywczymi. I gotowe. Pięknie wyglądają są proste w wykonaniu i super smakują.
DSC_0116
Można zjeść same kokosanki lub same migdałki albo jedno i drugie. Dla każdego coś miłego!

Marta