Sezon truskawkowy

W dzieciństwie niecierpliwie czekałam aż zacznie się sezon truskawkowy. Codziennie sprawdzałam na krzaczkach, u dziadków w ogródku czy pojawiły się czerwone owoce. Zawsze pierwsza truskawka była moja, z okrzykami radości biegłam żeby ją pokazać, a potem zjadałam ze smakiem. Teraz w dorosłym życiu smak i zapach truskawek przywołuje wspomnienia beztroski i dziecięcych zabaw w ogrodzie. Truskawki są dla mnie również zapowiedzią zbliżającego się lata, a w związku z tym, że lubię ciepło to bardzo się cieszę, kiedy te pyszne owoce pojawiają się do kupienia (oczywiście mam na myśli polskie truskawki, a nie te importowane).
Truskawki dają nam wiele możliwości wykorzystania. Możemy jeść je świeże, pić w koktajlach zarówno bezalkoholowych jak i z dodatkiem procentów, robić z nich desery, dżemy, wykorzystywać do ciast oraz mogą posłużyć jako inspiracja do zrobienia dekoracji.
Myślę, że w związku z tym, że sezon truskawkowy zmierza ku końcowi warto nacieszyć się smakiem tych owoców i zaspokoić truskawkowy apetyt na cały rok.
A niebawem dla wszystkich miłośników truskawkowego szaleństwa pojawi się instrukcja jak zrobić truskawkowe pompony.
Marta i Gosia
1. Truskawkowa margarita/ 2. Gofry z truskawkami/ 3. Koktajl truskawkowy/ 4. Pierogi z truskawkami/ 5. Truskawkowe kolczyki/ 6. Papierowe pompony truskawkowe/ 7. Domowy dżem truskawkowy/ 8. Truskawki w czekoladzie