miliGoście - serdecznie na co dzień

3.07

Lody, lody dla ochłody

DSC_0059

Upały chwilowo opuściły, ale zapewne nie powiedziały ostatniego słowa. Na wypadek powrotu piekielnego żaru, warto zabezpieczyć w zamrażarce porcje lodów.
DSC_0030DSC_0052
Mimo, że nie jestem ich miłośnikiem to myślę, że nawet ja się na takie skuszę. Domowe lody są wspaniałą alternatywa dla tych kupnych, a w związku z prostym składem, idealnie nadają się dla dzieci.
DSC_0027DSC_0051
Myślę również, że ich forma sprawi, że szybko będą znikać. To jak już Wam ślinka leci to nie będę przedłużać i podam przepis.
DSC_0002
Potrzebne są foremki do lodów, patyczki, kawałek arbuza, 2 kiwi oraz jogurt naturalny.
DSC_0008DSC_0009
Z arbuza wyciągamy pestki i miksujemy czerwony miąższ. Wypełniamy nim foremki do 3/4 wysokości.
DSC_0014
Wkładamy patyczek i chowamy do zamrażarki.
DSC_0015
Gdy arbuz się zamrozi dokładamy warstwę jogurtu (jogurt można wymieszać z miodem żeby był słodszy). Znowu chowamy do zamrażarki. W tym czasie, miksujemy obrane ze skórki kiwi. Gdy jogurt zamarznie, nakładamy warstwę musu z kiwi i ponownie zamrażamy. Gotowe. Pyszne owocowe lody, polecają się na upały.

Marta