Kurczaczkowe ciasteczka

Wypieków świątecznych ciąg dalszy. Dzisiaj propozycja kurczaczkowych ciasteczek dla małych i dużych. Przepis jest bardzo prosty, ozdabianie raczej też nie sprawia problemu dlatego wydaje mi się, że gotowe ciasteczka mogą być super dodatkiem do wielkanocnego koszyka lub słodką ozdobą świątecznego stołu. Polecam!
A oto przepis:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g zimnego masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiewamy do miski, masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy tylko do połączenia się składników – nie za długo.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinamy ciasteczka w kształcie kółeczek (wykorzystałam do tego kieliszek) i przekładamy, w niewielkich odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż ciasteczka będą rumiane.
Po wystygnięciu ciastek, możemy przystąpić do ich dekoracji. Ja do ozdobienia swoich ciasteczek wykorzystałam gotowy, żółty lukier (możecie też zwykły lukier zabarwić barwnikiem spożywczym), czerwony barwnik spożywczy oraz czekoladową posypkę. No to co, do dzieła! Lukier wylewamy na talerzyk, zanurzamy w nim jedną stronę ciasteczka i odkładamy na bok. Gdy lukier trochę stężeje, czerwonym barwnikiem robimy kropeczkę i rozcieramy ją za pomocą wykałaczki w trójkącik. Następnie wykorzystując posypkę robimy oczka i nóżki kurczaczków. Proszę bardzo kurczaczkowe ciasteczka są gotowe.
Marta