miliGoście - serdecznie na co dzień

16.10

Halloweenowe ciasteczka

DSC_0109

DSC_0113

Bez zbędnych wywodów na wstępie, dziś temat Halloweenowy. Jak już zdjęcia zdradzają, będziemy robić dyniowe ciasteczka.
DSC_0115DSC_0120
Nie ukrywam, że są to ciasteczka z serii niewiele wysiłku maksimum satysfakcji. Robi się je szybko, a wyglądają jak dla mnie fenomenalnie.
DSC_0041
Do ich zrobienia potrzebne jest gotowe ciasto francuskie, dżem (u mnie domowy dyniowo- pomarańczowy, ale może być dowolny np brzoskwiniowy) trochę cukru do posypania po wierzchu. Dodatkowo przydadzą się akcesoria do wycięcia kształtów (np. szklanka) oraz do robienia minek (np. nóż) oraz widelec.
DSC_0044
Ciasto rozkładamy i wycinamy kółka.
DSC_0046
Następnie kółka lekko rozciąga na boki żeby uzyskać kształt elipsy. Uwaga do zrobienia jednego ciastka potrzebujemy dwóch kółek/elips.
DSC_0048
Po rozciągnięciu drugiego kółka przystępujemy do wycinania strasznych buziek (ciasto francuskie w trakcie pieczenia wybacza dużo niedoskonałości związanych z wycinaniem).
DSC_0051
Do gładkiego kółka doczepiamy kawałek ciasta, które będzie ogonkiem, a następnie nakładamy łyżeczkę dżemu.
DSC_0055DSC_0060
Na dżem kładziemy warstwę gdzie robiliśmy wycinanki i brzegi przygniatamy widelcem. Na koniec ciasteczka posypujemy lekko cukrem. Gotowe ciastka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż ciastka się lekko zarumienią.
DSC_0125
Po wystygnięciu (chyba, że jesteście niecierpliwi) można zajadać.

Smacznego!