miliGoście - serdecznie na co dzień

16.06

Domowe wypieki

DSC_0021

Wiedzieliście, że ciasto na bajgle przed pieczeniem wrzuca się do wrzątku?
DSC_0047DSC_0032
Ja jeszcze do niedawna nie miałam o tym pojęcia. Dopiero przeglądając coś w internecie zobaczyłam filmik z przygotowaniem tego pysznego pieczywa.
DSC_0060
Jak się naoglądałam to od razu zapragnęłam zjeść takiego ciepłego, pachnącego bajgla. Znalazłam przepis, kupiłam składniki i przystąpiłam do pracy. Przepis pochodzi ze strony „moje wypieki”. Znajdziecie go tu.
DSC_0002DSC_0003
Od siebie tylko dodam, że podsypanie mąką uformowanych bułeczek jest naprawdę istotne. Ominięcie tego etapu lub położenie ciasta tylko na papierze do pieczenia powoduje, że ciasto się bardzo przykleja i przy próbie ruszenia wszystko się rozwala.
DSC_0005DSC_0009
Mam jeszcze dla siebie uwagę na przyszłość. Warto poświęcić chwilę dłużej na nadanie ładnego kształtu.
DSC_0010DSC_0014DSC_0017
I jeszcze może na koniec mała podpowiedz. Jeżeli macie taką możliwość warto zostawiać ciasto do wyrastania w piekarniku ustawionym na 40 stopni. Nie straszne są nam wtedy przeciągi i można trochę przyspieszyć proces wyrastania. Miłego pieczenia.